Wednesday, 11 March 2015

Bubur kacang hijau

Pantry : officemate tetiba nak buat bubur kacang hijau petang tu .aku yang tengah dok basuh pinggan sempat jeling-jeling cara-cara diorang buat .Serius cakap ,benda yang aku tak minat memang aku malas nak belajar .Mostly masakan yang manis-manis contoh kek or pastry , bubur manis ,puding .Not so me .
Tapi ,bubur kacang hijau tu kata orang macam its a must to know on how to make it .
SO ,
masa aku write this post .aku anggap macam test .test daya ingatan-jelingan aku semalam  .HAHA

ok start !

Resepi bubur kacang hijau

1.Rebus kacang hijau ,guna periuk yang agak besar sebab nanti kacang hijau tu akan mengembang .Selagi kacanghijau tak empuk/masak ,boleh terus tambah air kalau air dalam periuk mengering .

2.Bila kacang hijau dah masak , Masukkan gula merah .ikut lah banyak mana nak taruk .lepastu boleh  tambah gula then santan . Part ni kot yang kena tengok betul-2 sebab bahagian ini inferens kepada rasa bubur kacang anda . :P

3. Kalau sapa yang suka makan sagu ,boleh letak biji sagu .just jangan letak banyak sangat dari portion kacang hijau .Nanti jadi bubur putih sagu pulak  .Sebabnya biji sagu ni akan mengembang .
hihihi

4. Lepastuuuuuu bila semua nampak dah ok . boleh tutup api .haha .Siap !