Thursday, 6 July 2017

Resepi Ayam bakar asam pedas madu

Salam everyone ,

Nak share satu kejadian apa bila suami nak makan ayam bakar .
Ayam memang ada stock lagi dalam fridge , tapi bahan marinated tu . xkan asyik-asyik  nak hidang ayam madu style mak mertua aku . (kicap+madu+sos tiram)
Aku pon mereka-reka laaaaaa dan terjadilah sos ayam bakar yang boleh kata sedap gak !yang lagi best sebab guna leftover punya kuah je . Memang kuah asam pedas tu xda isi dah orang kata .tinggal kuah dengan bunga kantan+daun kesom . Aku simpan jugak kuah tu sebab ingat nanti nak rendam ikan len laa kononnya .😁

okay jom start .

Bahan-bahan

Ayam bahagian dada
Kuah asam pedas (leftover)
kicap jalen
madu
sos tiram

Cara-caranyaaaa

1. bersihkan lah ayam tu . operate la siket buat liposuction sebelum bagi suami makan ayam kita masak . bahaha

2. ada setengah akan basuh dengan tepung untuk buang bau ayam yang kurang menyenangkan tapi since kita nak perap , xpayah pon xpe .  Tapi aku akan ikut jugak , klau bau ayam tu macam kuat semacam , aku memang akan hilangkan dulu bau ayam tu .

3. preheat balik kuah asam pedas tadi and masukkan breast chicken tu sekali .

4. rebus sekali camni bagus sebab rasa tu akan penetrate lagi cepat and nanti bakar xyah lame sangat sebab dah half-cooked .

5. rasa dah okay , angkat ayam tu letakkan dalam tray . tuang kicap siket, madu and sos tiram . golek-golek pastu bakaq ! benaqnya ,kicap ,sos tiram just nak bagi kaler la kat ayam tu .sebab asam pedas dah sah2 kaler merah .

6. bab suhu , 150c tapi kalau masa , aku memang akan pusing siket-siket . macam first bagi 20 minit dulu , then check ayam tu . kalau perlu masak lagi aku akan tambah lagi 10 minit .camtulah seterusnya sampai aku puas hati .


Aku tak de gambar nak share untuk prove yang resepi ayam aku ni boleh diterima . hahahah tapi apa yang boleh aku bagitahu sos kicap madu buat kulit dada ayam tu macam crispy-2,and  part isi , dapat rasa asam pedas kat ayam tu . hahahaha

Alhamdulillah suami okay with that taste , so boost up aku punya happy sebab dapat me-maximumkan penggunaan leftover food aku .So , lets try guna pakai kuah-kuah hat lebih semalam . Reka ja janji jangan sampai sakit perut .hahaha

** aku tengah belajar variasikan sos perapan ayam . wish me luck 💝